søndag den 18. april 2010

Hvorfor vælge økologisk bomulds stof?

Jeg sad engang for nogle år siden og så en dokumentarfilm om indiske fabriksarbejder, som arbejde med at behandle og farve tekstiler. Den gang var jeg under uddannelse som Beklædningshåndværker med speciale Modelsyer. Man så hvordan arbejderne stod i kemikaliebade op til knæerne for at blege stof, de havde ingen former for beskyttelse, der stod de i deres bare ben. Folk i landsbyen var meget syge, for de store fabrikker lukkede spildevandet ud i grundvadet, som folk skulle drikke og levet af. Det var en dokumentar, som gjorde et stort indtryk på mig, og jeg tænkte, hvis jeg nogensinde skulle starte et firma med tekstiler op, så skulle det være under ordentlige forhold.

På de fleste bomuldsmarker bliver der brugt masser af kunstgødning, der er meget giftige og kræftfremkaldende. Alt det gift har en stor påvirkning på miljøet og mennesket. Når bomuldsmarken er klar bruges der et giftstof, som gør det nemmer at høste bomulden. I Indien har 91 % af de mandlige bomuldsbønder, der arbejder med sprøjtemidler mindst 8 timer dagligt helbredsproblemer. Det er en trist udvikling, men vi kan gøre noget ved det, og når du vælger økologisk er du med til at gøre en forskel!

På en økologisk bomuldsmark forgår det hele noget anderledes, der bliver der anvendt naturlig og biologisk gødning. Til skadedyrbekæmpelse bliver der brugt rovdyr og gavnlige insekter til at kontrollere skadedyr. Når bomuldsmarken er klar til at blive høstet, så bliver det gjort manuel. Økologisk dyrkning er en noget længer proces, men til gavn for miljøet og mennesket. Det er så også en af grundene til, at økologisk bomuld koster lidt mere end konventionel bomuld, til gengæld får du en meget bedre kvalitet!

Det meste tøj du finder i butikkerne er lavet af konventionel dyrket bomuld, og tøjet skal vaskes mange gange før alle kemikalierne er vasket ud af tøjet. Du vil ofte finde tøj som er mærket Øko-Tex, og mange tror fejlagtig at det er økologisk tøj, men det er det altså ikke! Øko-Tex er et mærke, som betyder at det ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer. Jeg vil give en dybere forklaring af Øko-Tex mærket en anden dag.

Vælger du økologisk tøj så slipper du for kemikalierester, som kan give hudkløe og allergi, og du er med til at gøre en forskel for miljøet og arbejderne!

Almaogjacob.dk har et stort udvalg af økologisk stof, der er mange forskellige kvaliteter og farver. Der er faktisk ikke andet i butikken end økologiske og miljø rigtige ting, så hos almaogjacob.dk slipper du for at ”lede” efter de økologiske og miljø rigtig produkter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for dit besøg og kommentar :)